Obilježen Dan kravate – dalje.com

Svjetski dan kravate, 18. listopada, obilježen je danas prigodnom svečanošću na Markovu trgu uz performans “Rubac-tajna kravate”, u kojem je od crvenog platna dužine 17 metara napravljen rubac koji je obavijen oko skupine uzvanika i djelatnika Academie Cravatice.

Prije toga je potpredsjednik Hrvatskog sabora Milorad Batinić primio ceremonijalni prijavak zapovjednika Počasne satnije Kravat pukovnije Željka Matejčića.

Nakon prijavka Batinić je obišao pripadnike hrvatskih povijesnih postrojbi, husare gradova Bjelovara i Karlovca, pripadnike Turopoljskog banderija te pripadnike Počasno-zaštitne bojne Hrvatske vojske, na čelu s Počasnom satnijom Kravat pukovnije.

Svečanost je potom uslijedila u palači Dverce gdje je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić primio protagoniste akcije posvećene kravati, te im zahvalio na njezinu promicanju u svijetu, jer to je svojevrsni doprinos jačanju hrvatskog identiteta u svjetskoj zajednici.

Ravnatelj Academie Cravatice Marijan Bušić uručio je Bandiću kravatu koja je bila predstavljena u umjetničkom performansu “Rubac-tajna kravata”. Bušić je podsjetio da je kravata dosad predstavljena u brojnim zemljama od Poljske do Južnoafričke Republike.

Dan kravate proglasio je Hrvatski sabor 2008. na prijedlog Academie Cravatice, a na spomen na 18. listopada 2003., kada je izvedena spektakularna instalacija “Kravata oko Arene u Puli”.

U proteklih pet godina prigodni program u Zagrebu, na Trgu sv. Marka, afirmirao se kao središnja proslava Dana kravate u Hrvatskoj uz veliki interes Zagrepčana i brojnih turista.

Objavio: Portal dalje.com 18. 10. 2013