Ovogodišnji kandidati se usmeno predstavili zapovjedništvu Kravat pukovnije

U četvrtak i petak 12. i 13. veljače, održani su razgovori sa ovogodišnjim kandidatima koji se natječu za mjesto vojnika Počasne satnije Kravat pukovnije. Bilo je poželjno da kandidati budu hrvatski državljani, nekažnjavani, dobrog zdravlja i fizičke spreme zbog zahtijevnosti zadataka koji će ih čekati ukoliko budu odabrani. Poželjna je bila i visina između 175 i 196 centimetara. Kandidati, koji su bili podijeljeni u dvije skupine, imali su priliku usmeno se predstaviti zapovjedništvu i nakratko osjetiti ambijent u sjedištu Kravat pukovnije na Dolcu 2.  Isti će u ožujku biti pozvani na selekcijsku obuku u trajanju od dva tjedna gdje će naučiti osnovne strojeve radnje i imati priliku iz prve ruke iskusiti zahtijevnost i metode treninga a kasnije i same koreografije koju izvode pripadnici Počasne satnije Kravat pukovnije. Obuka će se održavati na pisti Zrakoplovno-tehničkog centra u Velikoj Gorici.

Nakon odrađenih treninga slijedi ceremonija izbora s grahom, a posao dobivaju oni s najviše bijelih zrna. Odabrani potom polažu prisegu na latinskom jeziku. Pritom ne nose kravatu i imaju drvenu sablju. Tek nakon prisege dobivaju kravatu i pravu, ručno rađenu sablju.

„Mnogi kandidati odmah odustanu jer shvate da je posao zahtjevniji nego što se isprva čini, no dajemo priliku da novak sam vidi je li za ovaj posao ili ne. Svatko može u bilo kojem trenuntku odustati od obuke“ – objašnjava Željko Matejčić, umirovljeni časnik hrvatske vojske i zapovjednik Počasne satnije Kravat pukovnije.