Dan grada Zagreba proslavite na Taboru Kravat pukovnije

U Zagrebu 30. i 31. svibnja 2014. – Academia Cravatica, u povodu Dana grada Zagreba, na Trgu dr. Franje Tuđmana organizira poseban program pod nazivom Tabor Počasne satnije Kravat pukovnije.

Program počinje u petak 30. svibnja u 20 sati kad će se građani uz zapaljeni krijes i noćnu stražu uživjeti u duh prošlih vremena. Glavni program koji uključuje Konjičke igre i Svečanu prisegu novaka počinje 31. svibnja u 12 sati.

 

U petak, 30. svibnja u 20 sati građani će se okupiti oko velikog krijesa. Vojnička vatra će uz zvuk pucketanja suhog šiblja obasjati lica uživljena u priču koja će im biti ispričana. Čitat će se knjiga Prva kravata pisca Božidara Prosenjaka , a potom će impresivne igre s vatrom raširiti oči velikih  i malih posjetitelja u čudu.

Snaga i hrabrost onoga doba utjeloviti će se u koreografijama i prizorima vojničkih dvoboja od kojih će svima srca zakucati brže.

Sutradan, nakon smjene straže koja će se odvijati ulicama grada od 11 do 13.30 sati pješački postroj pod stijegom stići će u Tabor uspostavljen noć prije.

Točno u podne građani će čuti topot kopita. Duge grive konja zavijoriti će se trgom. Znak je to da u Taboru počinju Konjičke igre Pričuvnog konjičkog postroja Kravat pukovnije. Bit će prikazano projahivanje konja, građani će se međusobno bodriti i sudjelovati u pripremi i organizaciji natjecanja naziva „Trka za stolac“, „Trka za pivu“ i  „Sabljom na tikvu“, a sva događanja će komentirati narator uz animiranje posjetitelja i stvaranje nezaboravne atmosfere.

Nakon završetka Konjičkih igara skupite hrabrost i zajašite konja te projašite ograđenim prostorom uz voditelja.

 

Tabor se pobrinuo i da grla posjetitelja ne budu suha, naime, tijekom događanja u taboru gledatelji će se okrijepiti medicom, gvercem i pivom  uz nabavu suvenira, a za vrijeme trajanja konjičkog treninga i konjičkih igara, u taboru će biti priređen glazbeni program uz goste iznenađenja i nastup KUD-ova. 

U 15 sati, nakon što u Tabor dođe zapovjednik, kreće priprema ceremonije prisege novaka.

Građani će vidjeti autentični živopisni prikaz ceremonijala novaka, koji će kroz razne vještine onoga doba dokazati svoju hrabrost, odanost i spremnost.

Lomit će se sablje, a prisega je održana kad Taborom odjeknu riječi ,,Ego iuro me fideliter, honeste, et religiose officia omnia militis legionis perfecturum esse, simul et civitatem Zagrabiensem et patriam nostram Croaticam repraesentaturus! ” .

 Pred vojnike će zatim, uz prigodnu pjesmu, izaći djevojke odjevene u narodnu nošnju jer će svaka od njih prići jednom od vojnika i simbolički mu vezati rubac, današnju kravatu, kao obećanje da je spremna na čekanje što je u ono doma vojnicima pružalo utjehu i ohrabrenje u teškim ratnim vremenima.

Na plesnom podiju će se na završetku održati “Licitacija vojnika” u kojoj će dame licitirati za ples s onim vojnikom koji joj se najviše svidio.

Posjetitelji će također u sklopu Tabora moći obići Izložbu odora i naoružanja tridesetogodišnjeg rata,

Izložbu fotografija Počasne satnije – najpoznatijeg dijela Kravat pukovnije koja nastupa u Gradu Zagrebu, čije su fotografije u vlasništvu udruge Academia Cravatica, te pogledati filmove snimljene u produkciji udruge Academia Cravatica.

 

Program se održava pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.

Građani i gosti,

sretan vam Dan grada Zagreba!

Academia Cravatica

 

Prvu polovicu 17. stoljeća u Europi je obilježio Tridesetogodišnji rat u kojem su sudjelovali i Hrvati, čije su čete lake konjice ubrzo postale poznate po svojem ratničkom umijeću, ali i modnom detalju. Naime, oko vrata su nosili rupce svezane u čvor. Ukras se ubrzo proširio Francuskom i ostatkom Europe te ostao poznat pod nazivom – kravata!

Današnja Kravat-pukovnija, u spomen na ‘izumitelje’ kravate, predstavlja jedinstven uvid u ondašnje vrijeme. Vojnici odjeveni u replike odora tadašnjih hrvatskih vojnika se u mimohodu kreću od Trga sv. Marka do Trga bana Jelačića, nakon čega postavljaju stražu na nekoliko atraktivnih turističkih lokacija u gradu.  31. svibnja oni će se spustiti do Trga dr. Franje Tuđmana.

 

WEB:

http://www.kravatpukovnija.com/

http://academia-cravatica.hr/

 

KONTAKTI:

Željko Matejčić

Academia Cravatica

Zapovjednik Počasne satnije Kravat pukovnije

Zeljko@academia-cravatica.hr

+385(0)99 2530 256

 

Hrvoje Bušić

Academia Cravatica

Zamjenik Zapovjednika Počasne satnije Kravat pukovnije

hrvoje@academia-cravatica.hr

+385(0)98 245 110