Izabrani su novaci Kravat pukovnije za 2017. godinu!

Počasna satnija Kravat pukovnije jučer je u svečanoj ceremoniji koja se održala već tradicionalno na platou Dolca odabrala ovogodišnje novake, koji su nakon uspješno završene izobrazbe i razmatranja svih rezultata od strane zapovjedništva i veterana  Kravat pukovnije odabrani da se pridruže ovoj vojno-povijesnoj postrojbi. Njihova imena su: Ivo Kutleša, Zvonimir Stipić, Filip Trojko, Kristian Bakić, Anita Vencl i Neda budas

Ceremonija odabira novaka održana je pod vodstvom Željka Matejčića, zapovjednika Počasne satnije Kravat pukovnije i umirovljenog časnika HV-a i njegovog zamjenika Hrvoja Bušića, a glasovalo se, već tradicionalno „na grah“, stavljanjem bijelih i crnih zrna graha u vojničke kape Počasne satnije Kravat pukovnije.

Po prvi puta u povijesti Počasne satnije Kravat pukovnije u postrojbu su ušle i dvije žene koje su uspješno prošle cjelokupnu selekcijsku izobrazbu, instruktorica jahanja Anita Vencl (20) i Neda Budaš (36), veterinarska tehničarka koja se inače bavi streličarstvom.

“Raduje nas da su nakon osam godina po prvi puta u naše redove ušle djevojke.
Od brojnih kandidata kojima je ove godine bila želja pridružiti se Kravat pukovniji, u užem je izboru ostalo svega njih osam. Jučerašnjim odabirom u stroj Kravat pukovnije ušlo je šest punopravnih novih vojnika, a kao pričuvu smo odabrali i sedmoga”, pojasnio je Željko Matejčić, zapovjednik Počasne satnije Kravat pukovnije koji je jučer predvodio ceremoniju odabira novaka.

Anita i Neda, zajedno s ostalim novacima, svoje će svečane odore, koje su baš kao i kod ostalih vojnika Počasne satnije Kravat pukovnije izrađene po uzoru na odore hrvatskih vojnika iz Tridesetogodišnjeg rata u 17. stoljeću, odjenuti prvi puta na Uskrsni ponedjeljak, kada tradicionalno započinje ovogodišnja sezona Smjene straže Počasne satnije Kravat pukovnije.

Iz vodstva Počasne satnije Kravat pukovnije pozivaju građanke i građane te
goste Grada Zagreba da se na Uskrsni ponedjeljak, 17. travnja točno u podne pridruže otvaranju sezone izvedbe Smjene straže na Trgu sv. Marka. Bit će to prilika da dođu bodriti novakinje i novake, ali prije svega i da dođu uživati u vojno-povijesnoj atrakciji koja će se od otvorenja sezone, odvijati na Trgu sv. Marka i u užem središtu grada svake subote i nedjelje, sve do 18. listopada, kada se obilježava Svjetski dan kravate.

(Izvor teksta: https://www.zagreb.info/foto/prvi-put-u-povijesti-kravat-pukovniji-pristupile-dvije-zene/121820)

http://velikagorica.com/vijesti/cityportal-41202

https://www.total-croatia-news.com/zagreb-blog/18101-cravat-regiment-welcomes-first-two-women-into-guard-of-honor