Kravat pukovnija dočekala sinjske alkare

Alkari su velikom povorkom od Nacionalne i sveučilišne knjižnice do glavnog zagrebačkog trga najavili sljedeću, 300. sinjsku alku. Konjicu u kočiji predvodio je gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik Časnog suda Alke Andrija Filipović Grčić te predsjednik Viteškog alkarskog društva Sinj (VAD) Stipe Jukić, a među članovima koji su pokušali glavnome gradu prenijeti ambijent s alkarske trke bio je i slavodobitnik 299. sinjske alke Denis Gugić.

Članovi su se okupili na livadi pokraj NSK, uz fontane, a potom je povorka krenula Vukovarskom, Miramarskom, Zrinjevcem preko Praške do Trga bana Jelačića. Na svom putu alkari su zastali kako bi se fotografirali za milenijsku fotografiju, pokraj fontana, na Tomislavovu trgu i treći put na glavnom trgu. Na trgu kralja Tomislava alkarskoj povorki priključila se Gradska glazba Sinj.

Na vrhu Praške ulice povorku je dočekala Počasna satnija Kravat pukovnije. Zapovjednik Kravat pukovnije od gradonačelnika je zatražio dopuštenje da Alkari uđu u Grad. Alkarska povorka zatim je svečano ušla na Trg u pratnji Počasne satnije Kravat pukovnije gdje je nastavljen svečani program.

Alkari su potom krenuli prema Trgu sv. Marka gdje ih je dočekao predsjednik Sabora Josip Leko. Potom je u katedrali održana misa. Ovo je peti put da se alkari okupljaju u tolikom broju u glavnom gradu. Godine 1946., u povodu III. kongresa Ujedinjenog saveza antifašističke omladine Jugoslavije, Alka je održana u Zagrebu, a alkari su bili dio povorke 1991. prilikom povratka spomenika banu Josipu Jelačiću. Sudjelovali su i na prvom mimohodu Oružanih snaga Republike Hrvatske na Jarunu 1995., prije operacije Oluja, a 2005. godine su povorkom obilježili otvaranje alkarske izložbe u Arheološkom muzeju.

Mimohod od 70 sudionika, tridesetak konja te četrdeset članova limene glazbe, ukupno 110 ljudi, osiguravali su policija i zaštitari, a cijeli trak na putu prema Trgu bana Jelačića bio je zatvoren.

/Prenseno sa portala hrt.hr / Orginalni članak možete pogledati ovdje.