Kravat pukovnija i Hrvatska pukovnija Stjepan Dragija iz Waldmünchena izveli zajednički spektakl pred Katedralom

Vojnicima Kravat pukovnije, u subotnjoj Smjeni straže 26. kolovoza pridružili su se i članovi Hrvatske pukovnije Stjepan Dragija Waldmünchen! Povijesnu postrojbu iz Waldmünchena čine u potpunosti Nijemci, a nekoliko članova postrojbe pristiglo je u Zagreb na poziv Kravat pukovnije kako bi se pobliže upoznali s djelovanjem Kravat pukovnije i pridružili se Smjeni straže. Gostovanjem su oduševili brojne turiste, ali i građane, znatiželjnike koji su uživali u spektaklu ispred Katedrale.

„Ovo je za nas značajan događaj i velika čast. Mi smo Nijemci, ali smo na neki način Hrvati! Godinama proučavamo i poštujemo povijest i ulogu Hrvata u Tridesetogodišnjem ratu i junaštvo hrvatske lake konjice na tragu koje je nastala Kravat pukovnija. Zapovjednik Željko Matejčić je u našoj pukovniji, ali i među drugim povijesnim postrojbama u Njemačkoj, izuzetno popularan, a Kravat pukovnija nam je zaista uzor“, istaknuo je nakon jučerašnje Smjene straže Franz Riderer, zapovjednik Hrvatske pukovnije Stjepan Dragija Waldmünchen (Kroathenregiment Stjepan Dragjie Waldmünchen).

„Gosti iz Njemačke koji su se uključili u Smjenu straže Kravat pukovnije pripadaju jednoj od povijesnih postrojbi koja rekonstruira postrojbu Hrvata iz Tridesetogodišnjeg rata, Pukovniju  Stjepana Dragija, odnosno Dragića. Ustrojena je 1627. godine, a zanimljivo je  iz vremena njezina djelovanja spomenuti da je zastava te pukovnije bila zarobljena u borbi sa Šveđanima. Upravo je ta zastava, kao najstarija povijesna hrvatska zastava, sačuvana i danas izložena u muzeju u Štokholmu,“ rastumačio nam je povjesničar Vladimir Brnardić, inače stručnjak za Tridesetogodišnji rat.

Gostovanje članova Hrvatske pukovnije Stjepan Dragija Waldmünchen zajednički su organizirali ustanova Academia Cravatica, Kravat pukovnija i Turistička zajednica Grada Zagreba, a zajednička Smjena straže, samo je početak suradnje Kravat pukovnije s Hrvatskom pukovnijom Stjepan Dragija Waldmünchen.

Fotografije: HINA, Zlatko Ivančok