Kravat pukovnija u tijelovskoj procesiji!

Veliki blagdan u katoličkom kalendaru poznat je pod imenom Tijelovo. Pun naziv tog blagdana je Presveto Tijelo i Krv Kristova. Tim blagdanom želimo obnoviti svoju vjeru u osobu Isusa Krista, Bogočovjeka, koji je u određenom povijesnom času kao jedinorođeni Sin Božji postao povijesnom osobom. To je tajna njegova utjelovljenja. Bog je postao čovjekom; jedan od nas, s konkretnim tijelom, u njegovim žilama teče ljudska krv. „U svemu jednak, osim u grijehu“, reći će sveti Pavao o njemu.

Papa Urban IV je, kao velik štovatelj nove svetkovine, 8. rujna 1264. godine izdao bulu Transiturus. U njoj je odredio da se svetkovina Tijela Kristova slavi svake godine u četvrtak nakon nedjelje Presvetog Trojstva, a istovremeno je i odobrio oproste vjernicima koji dođu na svetu misu i crkvene obrede povodom svetkovine. Ovaj obred, koji je po Papinu nalogu sastavio crkveni naučitelj sv. Toma Akvinski, smatra se jednim od najljepših u Rimskom brevijaru

Kao i lani, Kravat pukovnija je sudjelovala u tijelovskoj procesiji koju organizirala zagrebačka Župa Presvetoga Srca Isusova u Palmotićevoj ulici. Nakon mise u 19 sati procesija je krenula središtem Zagreba (rutom: Palmotićeva, Boškovićeva, Zrinjevac, Strossmayerov trg, Trg kralja Tomislava, Šenoina, te Palmotićevom povratak u Baziliku). Uz mnoštvo okupljenih vjernika i počasnu satniju Kravat-pukovnije, sudjelovao je i Puhački orkestar ZET-a a tradicionalnu procesiju je predvodio zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski.

(IZVOR TEKSTA: http://promise.hr/; FOTO: http://net.hr/)

(FOTO) Počasna satnija Kravat pukovnije predvodila Tijelovsku procesiju u Zagrebu

Počasna satnija Kravat pukovnije predvodila Tijelovsku procesiju u Zagrebu