Najava svečanog mimohoda Kravat pukovnije za Dan hrvatskih branitelja

Na Dan branitelja grada Zagreba koji se tradicionalno obilježava 30. svibnja, Počasna satnija Kravat pukovnije predvodit će svečani mimohod veteranskih postrojbi svih zagrebačkih brigada, hrvatskih vojnih povijesnih postrojbi i braniteljskih udruga grada Zagreba.

Ovo je već treća godina zaredom da Počasna satnija Kravat pukovnije sudjeluje u ovom vojnom mimohodu koji organizira Koordinacija braniteljskih udruga Grada Zagreba, a na poziv predsjedništva Koordinacije, ove će godine mimohodom zapovijedati Željko Matejčić, umirovljeni časnik HV-a i zapovjednik Počasne satnije Kravat pukovnije, dok će na čelu mimohoda koji će se odvijati u središtu grada Zagreba, državni stijeg nositi Hrvoje Bušić, zamjenik zapovjednika Počasne satnije Kravat pukovnije.

Postrojavanje veteranskih i povijesnih postrojbi zajedno s braniteljskim udrugama Grada Zagreba započet će na Trgu kralja Tomislava u subotu, 30. svibnja, točno u 10 sati, nakon čega će se sudionici u svečanom mimohodu uputiti prema Trgu bana Jelačića, gdje će uslijediti svečano podizanje hrvatske zastave i popratni kulturno-umjetnički program.

„Počasna satnija Kravat pukovnije već tradicionalno sudjeluje u obilježavanju Dana branitelja Grada Zagreba, a ove će godine u svečanom mimohodu sudjelovati naša pješadija i također naš vojni bubnjarski orkestar. Odmah po sudjelovanju u svečanom mimohodu, vojnici Počasne satnije Kravat pukovnije u podne će na Trgu sv. Marka započeti s održavanjem Smjene straže“, naglasio je ususret obilježavanju Dana branitelja Grada Zagreba Željko Matejčić, zapovjednik Počasne satnije Kravat pukovnije.

Uz Počasnu satniju Kravat pukovnije, u svečanom mimohodu koji se održava u povodu Dana branitelja Grada Zagreba sudjelovat će još šest povijesnih postrojbi: Zrinska garda Čakovec, Križevačka djevojačka straža, Požeška građanska straža, „Kostelska pištola“iz Pregrade, Kuburaško društvo „Grof Kulmer“ iz Zaboka, Kuburaško društvo „Ban Josip Jelačić“ iz Zaprešića i njihovi gosti kuburaši.

 

(izvor teksta: direktno.hr)