Nastupili i pripadnici povijesnih postrojbi – Glas slavonije

U dosadašnjih pet godina prigodni program u Zagrebu, na Trgu sv. Marka, afirmirao se kao središnja proslava Dana kravate u Hrvatskoj, s uobičajeno izraženim velikim zanimanjem domaćih i stranih medija, Zagrepčana i turista.

Ove godine, na početku tog programa, u 12 sati, prvi se put realizirao performans “Rubac – tajna kravata”, novi umjetnički projekt Marijana Bušića, kojim će se prikazati kako se rubac postupno transformira iz svog kvadratnog oblika u vertikalu kravate. U performansu je sudjelovala skupina žena i muškaraca.

Nakon izvedbe performansa počeo je već tradicionalni atraktivni ceremonijal postrojavanja i smjene straže pripadnika Počasne satnije Kravat pukovnije. S njima kao domaćinima programa, koji se već četiri godine izvodi zahvaljujući sponzorstvu Turističke zajednice Grada Zagreba, ove su godine prvi put nastupili pripadnici povijesnih postrojbi: Husari Grada Bjelovara, Husari Grada Karlovca, Turopoljski banderij te pripadnici Počasno-zaštitne bojne Hrvatske vojske, ukupno čak 20 konjanika i 30 pješaka, među kojima su prvi put i dvije žene!

Oni su u 12.15 sati krenuli od Kamenitih vrata, postrojili se na Trgu sv. Marka, a zapovjednik Kravat pukovnije Željko Matejčić podnio svečani prijavak potpredsjedniku Hrvatskoga sabora, gospodinu Miloradu Batiniću, koji je obavio pregled postroja. Nakon ceremonije postavljanja stražara kod vrata crkve sv. Marka ta vojnička povorka konjanika i vojnika pješaka, po svojoj brojnosti izvanredna, gotovo povijesna rijetkost na ulicama Zagreba, nastavila je svoj program ceremonijom smjene straže i mimohoda u užem središtu grada.

Nakon ceremonije na Markovu trgu održao se svečani koktel za uzvanike u palači Dverce, gdje se rubac iz preformansa – kravata, svečano predao gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću, koji je ujedno bio i domaćin koktela. Dan kravate proglasio je Hrvatski sabor 2008. godine, a na prijedlog ustanove Academia Cravatica. Odlučeno je da to bude 18. listopada jer je na taj dan 2003. godine izvedena spektakularna instalacija “Kravata oko Arene u Puli”.(Z.Z.)

Objavio: Glas slavonije 19. listopada, 2013.