Nastupom Kravat-pukovnije u Zagrebu obilježen Dan kravate – dalje.com

Petu godinu za redom Academia Cravatica i Turistička zajednica grada Zagreba organizirali su svečani nastup Kravat-pukovnije na Markovom trgu, povodom Dana kravate.

Ove je godine program bio još atraktivniji jer je umjesto dosad četiri konjanika, ove godine sudjelovalo čak 12 konjanika i 12 pješaka.

– Pripadnici ove počasne postrojbe, koja uz pješaštvo simbolički predstavlja proslavljenu hrvatsku laku konjicu, izveli su ceremonijal pregleda naoružanja i postavljanja stražara na ulaz crkve sv. Marka. Program na Markovu trgu trajao je desetak minuta, a potom se nastavio još sat i pol u užem središtu grada. Tijekom te ophodnje, ceremonijal smjene straže izvodio se i na Trgu bana Jelačića – kod spomenika Bana, te na Kaptolu ispred Katedrale – kod Gospinog kipa – stoji u priopćenju organizatora.

Ovakav program izvodi se još od 2008. godine kada je Sabor jednoglasnom odlukom dan 18. listopada proglasio Danom kravate.

– Čestitamo Dan kravate, dan dostojanstva i zajedništva… Kao modni, socijalni i kulturološki fenomen globalnih razmjera, kravata je najprepoznatljiviji simbol moderne civilizacije. Zanimljivo, u isto vrijeme nedovoljno smo je svjesni. Izvorno je kravata simbol zaručništva, ljubavi i vjernosti, no predstavlja i viteštvo, ljudsko dostojanstvo
i zajedništvo, svečanost, demokraciju, poslovnu izvrsnost… Svjetskim Danom kravate obnovimo zajedništvo i vrijednosti koje kravata predstavlja – izjavio je Dino Bedrina, glavni tajnik Academie.

Objavio: Portal dalje.com 18. 10 2013.