Novogodišnja šetnja uz Kravat pukovniju

ZAGREB – Academia Cravatica i Turistička zajednica grada Zagreba organiziraju 01. siječnja 2015. godine tradicionalni novogodišnji „program  smjene straže i ophodnje gradom“, koji počinje u 12 sati na Trgu sv. Marka te se potom nastavlja  u užem središtu Zagreba.

 

Kravat pukovnija će obilježiti prvi dan u 2015. godini smjenom straže i šetnjom od svog sjedišta na Dolcu preko Tkalčićeve ulice, Krvavog mosta, Radićeve ulice i Kamenitih vrata, nakon čega će se na Trgu sv. Marka točno u podne održati svečano postrojavanje i ceremonija pregleda naoružanja.

 

Tim je turističkim projektom oživljeno sjećanje na pukovniju hrvatske lake konjice iz XVII. stoljeća koja je, osim iznimnog junaštva vojnika, bila prepoznatljiva i po odori, odnosno slikovitim rupcima što su ih vojnici nosili oko vrata i po kojima je kravata dobila naziv.

 

U sklopu izvedbe programa, zbog kretanja konjanika kroz grad, u razdoblju od 11,30 do 14 sati kratkotrajno će se prekidati promet na sljedećim prometnicama: Dubravkin put –  Ilirski trg – Opatička – Demeterova – Basaričekova –  Trg sv. Marka – Kamenita ulica – Radićeva  ulica –Trg bana Jelačića –  Bakačeva ulica – Kaptol  – Mikleušićeva ulica – Tkalčićeva ulica – Krvavi most – Trg sv. Marka.

 

Dokumentarni film Kravat pukovnija:

1.dio https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=us9PScOnY64

2.dio https://www.youtube.com/watch?v=kvfcH1qmOtY