Svečano obilježen Dan kravate – dalje.com

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić primio je danas u gornjogradskoj palači Dverce sudionike programa obilježavanja Dana kravate.

Čestitavši okupljenima Dan kravate, koji se odlukom Hrvatskog sabora iz 2008. obilježava 18. listopada, gradonačelnik Bandić podsjetio je da Turistička zajednica Grada Zagreba od 2010. provodi projekt Zagreb – prijestolnica kravate, u suradnji s Academijom Cravaticom.

U znak zahvale na svesrdnoj podršci tom je prigodom, kao simboličnu gestu, ravnatelj Academije Cravatice Marijan Bušić gradonačelniku uručio kravatu koja je netom prije bila predstavljena na Markovu trgu u umjetničkom performansu Rubac – tajna kravata. Kako se moglo čuti od g. Bušića, svjetski prepoznatljiva hrvatska kravata potječe od ženskog rupca koji su vojnicima oko vrata vezale njihove drage, a čvor je simbolizirao snagu njihove ljubavi.

Program obilježavanja Dana kravate započeo je u 12,00 sati na Trgu sv. Marka upravo performansom Rubac – tajna kravata, a za građane i turiste posebna atrakcija bio je već tradicionalni ceremonijal postrojavanja i smjene straže pripadnika Počasne satnije Kravat pukovnije. S njima, kao domaćinima ovog programa, koji se četvrtu godinu zaredom realizira uz sponzorstvo zagrebačke Turističke zajednice i pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, ove godine po prvi će puta sudjelovati pripadnici povijesnih postrojbi: Husari Grada Bjelovara, Husari Grada Karlovca, Turopoljski banderij te pripadnici Počasno zaštitne bojne Hrvatske vojske, ukupno čak 20 konjanika i 30 pješaka!

Nakon ceremonije postavljanja stražara kod vrata crkve Sv. Marka, atraktivna povorka konjanika i vojnika pješaka, po svojoj brojnosti izvanredna, gotovo povijesna rijetkost na ulicama Zagreba, nastavila je svoj program s ceremonijom smjene straže i mimohoda u užem središtu grada.

 Objavio: Portal dalje.com 18. 10 2013.