Počasna satnija Kravat pukovnije 17. rujna otvorila izložbu „Krabat – Čovjek. Mit. Brend“ u Bautzenu

Počasna satnija Kravat pukovnije i predstavnici ustanove Academia Cravatica uveličali su u nedjelju, 17. rujna, otvorenje izložbe „Krabat – Čovjek. Mit. Brend“ u njemačkom gradu Bautzenu, u muzeju Muzeju lužičkih Srba – Sorbisces Museum Bautzen.

Krabatov život njemački su povjesničari istražili do najsitnijih detalja, a stanovnici savezne pokrajine u kojoj je živio i u kojoj se nalazi grad Bautzen, slave ga već četiri stoljeća kao nacionalnog junaka.  Priče o njegovu junaštvu, uz pripisane mu nadnaravne moći, nadahnule se pisce i dodatno potakle intenziviranje legende o Krabatu koje je prisutno u cijeloj Njemačkoj, a povijesni su dokumenti razotkrili da je Krabat zapravo Hrvat Janko Šajatović, žumberački uskok.

Prije samog otvorenja izložbe, na statuu Krabata koja je izložena u povijesnoj uniformi i prirodnoj veličini,  časnički je rubac Kravat pukovnije vezao Matija Tomašević, časnik povijesne postrojbe Kravat pukovnije, a izložbu je potom svečano otvorila Christina Boguszowa, ravnateljica Muzeja. Prisutnima se zatim obratio i Peter Neumann, počasni konzul RH u Saskoj, predočavajući okupljenima detalje iz života žumberačkog uskoka Krabata, zagrebačkog vojnog pitomca, časnika grofa Petra Zrinskog, pukovnika i savjetnika u službi saskih knezova, poduzetnog zemljoposjednika, podučavatelja svojih suseljana, koji je nakon smrti postao predložak za brojne mitove o Krabatu –  čarobnjaku.

Kao posljednji govornik na svečanosti Nikola Albaneže, voditelj muzeoloških projekata Academije Cravatice, neprofitne ustanove posvećene istraživanju fenomena kravate, a naglasio je kako je priča o Krabatu, priča o čovjeku koji je iz jedne sredine došao u drugu, njemu tuđu kulturu; koji je prihvatio tu sredinu istodobno je obogativši.

„Za Academiju Cravaticu priča o Krabatu ima još i specifičnu, dvostruku važnost. Naime, ona potvrđuje s jezičnog gledišta hrvatsko podrijetlo kravate koje se ogleda u etimologiji njegova imena. Pored toga, Krabat svojim životom ukazuje na one ljudske vrijednosti koje simbolizira kravata; a to su: dostojanstvo osobe, uspješnost djelovanja, uglađenost obraćanja“, zaključio je Albaneže.

Čitavu je jučerašnju svečanost posebno obilježio nastup povijesne postrojbe Kravat pukovnije čiji su pripadnici kao počasna straža uokvirili govor svakoga sudionika, dok su bubnjari izazvali ovacije, sasvim neuobičajene za akademsko odvijanje ceremonije u strogoj, klasicističkoj dvorani muzeja.

Izložba „Krabat – Čovjek. Mit. Brend“ u Bautzenu će se moći razgledati sve do travnja 2018.