Počela sezona turističkih atrakcija na gradskim trgovima – Večernji list

Jedna od turističkih atrakcija grada Zagreba Kravat-pukovnija ove subote predstavila je prvu ovogodišnju smjenu straže na Markovu trgu.

Točno u podne 18 pripadnika Pukovnije predvođenih zapovjednikom Željkom Matejčićem prezentiralo je okupljenim Zagrepčanima te brojnim turistima nekadašnju ceremoniju prestrojavanja, pregleda naoružanja i samu smjenu straže, a posebna atrakcija bila su i četiri konjanika.

Inače, riječ je pukovniji hrvatske lake konjice iz 17. stoljeća koja je bila prepoznatljiva po odori, odnosno rupcima što su ih vojnici nosili oko vrata i po kojima je kravata dobila naziv.

Program na Markovu trgu trajao je desetak minuta nakon čega je Pukovnija na oduševljenje prolaznika prošetala središtem grada, smjenjujući stražu i na Trgu bana Jelačić te na Kaptolu. Prizor će se ponavljati svake subote i nedjelje na istim lokacijama sve do 30. rujna, a program su organizirali Turistička zajednica grada Zagreba i ustanova Academia Cravatica.

Osim ovog programa svakog vikenda sve do rujna i ostali gradski trgovi i ulice u užem centru grada te park Maksimir nudit će bogat glazbeno, plesni i zabavno kulturni program što će dodatno upotpuniti turističku sliku Zagreba.

Autor:  Stjepan Bubalo

Objavio: Večernji list – 21.4.2012