Približava se proslava međunarodnog Dana kravate

Hrvatski sabor je 18. listopada 2008. godine iskazao kravati posebnu počast, proglasivši taj dan Danom kravate. Specifičnost ovogodišnje proslave Dana kravate je u silnom rastu aktivnosti u Hrvatskoj, dijaspori i svijetu i velikom svjetskom odazivu. Ovaj dan više nije samo naš, hrvatski, raširio se internacionalno.

Uoči Dana kravate predstavlja se i logo kojeg je posebno za Svjetski dan kravate kreirao renomirani i svjetski poznati dizajner Boris Ljubičić.

,,Kravata je poseban dizajn predmet čija je osnova hrvatski rubac iz 17 stoljeća. Taj najmanji komad tekstila u muškom odijevanju dolazi kao “i” na kraju odijevanja. Njegovo vezivanje u čvor ima prvo presavijanje poput slova “i” u engleskom jeziku ”&”. Kravata je hrvatski dizajn za Europu i cijeli svijet. Dizajniranjem kravate u oblik slova & ili prikaz kravate u vezivanju imamo jasnu i nedvosmislenu poruku kojom utvrđujemo znak za Dan kravate. Znak koji će biti svjetski prepoznatljiv i utvrđen, kao svjetski po svojim bojama, ali i hrvatski crvenim kvadratom ugrađenim u njega kao njegov početak ili prirodni dio”, izjavio je Ljubičić.

Proslava u Zagrebu

Glavni program proslave odvijati će se u nedjelju 18. listopada na Markovom trgu u Prijestolnici kravate – Zagrebu.

Program počinje u 10.30 sati kad će posjetitelji imati priliku sudjelovati u uprizorenju Stomorine specifičnoj za Omišalj. Događanje se odvija u suradnji s Turističkom zajednicom grada Omišlja.

Točno u podne nakon što pukne top, na trgu Sv. Marka postrojiti će se postrojba Počasne satnije Kravat pukovnije i podnijeti prijavak.

Uživat ćete u ponosnim vojnicima i naučiti o običajima, a vidjet ćete i kako to izgleda kad se zatenca tenec, verec i bakarska dok se častite kroštulama i fritulama.

Događanje se odvija pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba i Općinom Omišalj.

Dočekajmo s radošću Dan kravate kao i svake godine do sada, ponosno noseći dio hrvatske baštine koji predstavlja temeljne ljudske vrijednosti – ljubav, poštovanje i odgovornost. Svežimo bilo koji oblik kravate ili rupca oko vrata.

Pješački postroj