Proslavljen je Dan Kravat pukovnije!

U ponedjeljak, 10.srpnja, obilježen je Dan Kravat pukovnije. Program je počeo svečanom misom u crkvi Sv. Marka koju je predvodio koju je predvodio Mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup Zagrebačke nadbiskupije, na kojoj je izvršen blagoslov stijega i stroja. Misi su prisustvovali i Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ravnatelj ustanove Academia Cravatica Marijan Bušić, predstavnici Grada Zagreba i brojni drugi uzvanici.
Nakon svečane mise, uz prisustvo brojnih medija i okupljenih građana, na Markovom trgu je održana ceremonija prisege ovogodišnjih novaka Kravat pukovnije.

Nakon prozivanja, novak bi na koljenu prelomio drvenu sablju i pridržavajući stijeg Kravat pukovnije, prisegnuo na latinskom jeziku kako će časno i savjesno obavljati svoje dužnosti, te predstavljati Zagreb i Hrvatsku. Potom mu je uručena sablja koju će nositi prilikom ceremonija smjena straže te zavezana kravata kao simbol punopravnog članstva u postroju. Proslava se nastavila u poslijepodnevnim satima na Dolcu.

Središnji dio proslave Dana Kravat pukovnije je otpočeo u 17 sati na platou Dolca. Vojno-povijesne igre, u kojima su se zajedno s vojnicima Počasne satnije Kravat pukovnije okušali brojni građani i turisti, predvodili su Željko Matejčić, zapovjednik Počasne satnije Kravat pukovnije i Hrvoje Bušić, zamjenik Zapovjednika Počasne satnije Kravat-pukovnije. Uz tradicionalno streličarstvo, najhrabriji su se okušali u igri „Sabljom na tikvu“, zajahivanju na konje Kravat pukovnije, a snaga se mjerila i u borbi za buzdovan. Najmlađe je ponajviše zanimala izložba oružja i fotografija Kravat pukovnije te igra u utvrdi napravljenoj od kocki slame a turisti su, uz fotografiranje s vojnicima, s posebnim zanimanjem kušali i pravi vojnički grah, kojeg su tijekom višesatne proslave na Dolcu dijelili vojnici Počasne satnije Kravat pukovnije. Program je trajao sve do kasnih večernjih sati.


http://magazin.hrt.hr/395961/dan-kravat-pukovnije
https://www.vecernji.hr/zagreb/kravat-pukovnija-zagreb-prisega-svecanost-1181730

(FOTO) Dan Kravat pukovnije počasna satnija obilježava na zagrebačkom Dolcu

Počasna satnija Kravat pukovnije proslavila Dan Kravat pukovnije

Prisegom novaka, blagoslovom stijega i vojničkim igrama počasna satnija obilježila Dan Kravat pukovnije


https://www.politikaplus.com/novost/158679/pocasna-satnija-kravat-pukovnije-proslavila-dan-kravat-pukovnije-s-gradanima-zagreba-i-turistima

Svečano proslavljen Dan Kravat pukovnije s građanima i turistima