Smjena straže Kravat pukovnije kao u 17. stoljeću – index.hr

U organizaciji Turističke zajednice Grada Zagreba svake subote i nedjelje u centru Zagreba, na Markovom trgu, održava se smjena straže Kravat pukovnije.

Kravat pukovnija je pukovnija hrvatske lake konjice iz XVII. stoljeća koja je, osim iznimnog junaštva vojnika, bila prepoznatljiva i po odori, odnosno slikovitim rupcima što su ih vojnici nosili oko vrata i po kojima je kravata dobila naziv.

Taj rubac zavezan u čvor brzo se nametnuo i kao modni detalj i već je tada bio poznat po etničkom imenu Hrvata, koje su u Njemačkoj zvali Krobatten, u Francuskoj Cravates. Godine 1664. utemeljenjem hrvatske pukovnije Royal Cravattes u sklopu francuske kraljevske vojske kravata je i službeno dobila potvrdu originalnosti. Tu, ali i druge zanimljive priče turisti mogu opširnije upoznati ako se dvadesetak minuta prije podneva zapute prema Gornjem gradu. Svaka smjena straže počinje atraktivnom ceremonijom pripreme straže i pregleda naoružanja. U ceremonijalu sudjeluje cijeli postroj od 12 vojnika te konjanika, koji se potom preraspodjeljuje na predviđene pozicije: Markov trg (bočni ulaz u Markovu crkvu), Trg bana Josipa Jelačića i Gospin kip na Kaptolu. Društvo im prave i oružari, trubači, bubnjari, stjegonoše i zapovjednik pa cijeli program turistima daje uvid u zaboravljenu tradiciju vojnika slavne prošlosti.

 

Objavio: Index.hr • ponedjeljak 29.4.2013 | 08:00