Tabor Počasne satnije Kravat pukovnije

Academia Cravatica u povodu proslave Dana grada Zagreba na Trgu dr. Franje Tuđmana organizirala je poseban program pod nazivom Tabor Počasne satnije Kravat pukovnije.

U petak, 30. svibnja, u 20 sati, spektakl je započeo okupljanjem građana oko velikog krijesa, a uz vojničku vatru čitala se knjiga Prva kravata, pisca Božidara Prosenjaka. Nije izostala ni igra s vatrom, te koreografije i prizori vojničkih dvoboja.

Dan kasnije 31.svibnja, nakon smjene straže koja  se odvila ulicama grada od 11 do 13,30 sati, pješački postroj pod stijegom stigao je u Tabor noć. Točno u podne odjeknuo je topot kopita, a duge grive konja zavijorile  se se trgom! Znak je to da su u Taboru počele Konjičke igre Pričuvnog konjičkog postroja Kravat pukovnije! U ovom dijelu programa,  prikazano  je projahivanje konja, a građani su se međusobno bodrili i sudjelovali u pripremi i organizaciji natjecanja naziva „Trka za stolac“, „Trka za pivu“ i „Sabljom na tikvu“, a sva događanja je komentirao narator uz animiranje posjetitelja i stvaranje nezaboravne atmosfere. Nakon završetka Konjičkih igara i građani su se okušali u jahanju.

Tabor se pobrinuo i da grla posjetitelja ne budu suha. Naime, tijekom događanja u Taboru, gledatelji su se mogli okrijepiti medicom, gvercom i pivom uz nabavu tradicijskih suvenira.

U 15 sati,  započela je priprema ceremonije prisege novaka. Građani su imali prilike vidjeti autentični živopisni prikaz ceremonijala prisege novaka, koji su kroz razne vještine onoga doba dokazali svoju hrabrost, odanost i spremnost.

Lomile su se sablje, a prisega je završena kad su Taborom odjeknule riječi: “Ego iuro me fideliter, honeste, et religiose officia omnia militis legionis perfecturum esse, simul et civitatem Zagrabiensem et patriam nostram Croaticam repraesentaturus!”

Pred vojnike su zatim, uz prigodnu pjesmu, izašle djevojke odjevene u narodne nošnje, a svaka od njih je pristupila jednom od vojnika i simbolično mu vezala rubac, današnjukravatu, kao obećanje da je spremna na čekanje, što je u ono doma vojnicima pružalo utjehu i ohrabrenje u teškim ratnim vremenima. Na plesnom podiju  se na završetku održala „Licitacija vojnika“ u kojoj su dame licitirale za ples s vojnikom koji im se najviše svidio.

Posjetitelji su u sklopu Tabora mogli obići Izložbu odora i naoružanja Tridesetogodišnjeg rataIzložbu fotografija Počasne satnije – najpoznatijeg dijela Kravat pukovnije koja nastupa u Gradu Zagrebu, čije su fotografije u vlasništvu udruge Academia Cravatica, te pogledati filmove snimljene u produkciji udruge AcademiaCravatica.

Program se održao pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.

Pogledajte galeriju slika: