Obilježen Dan kravate s temom: Žena, tajna Kravate

Program u Zagrebu, Markov trg, petak 18. listopada, u 12 sati

Dan kravate kao snažna poruka vrijednosti ljudskih veza i obveza, međuodnosa i komunikacije,ljubavi i stvaralaštva, zadobiva sve veću važnost unutar informacijama zasićenoga medijskog prostora.

Prihvaćanje te poruke zasniva se na otvorenosti svakoga kome su navedene vrijednosti drage, ali samo širenje ovisi o podršci medija koje pozivamo da tome i nadalje pridonose kako bi glas o Danu kravate zadobio svjetski odjek.

U dosadašnjih pet godina, prigodni program u Zagrebu, na Trgu sv. Marka, afirmirao se kao središnja proslava Dana kravate u Hrvatskoj,  s uobičajeno izraženim  velikim  interesom  domaćih i stranih medija, Zagrepčana i turista. Ove godine, na početku tog programa, u 12 sati,  po prvi  put realiziran je performans “Rubac – tajna kravata”, novi umjetnički projekt Marijana Bušića kojim se prikazalo kako se rubac postupno transformira iz svog kvadratnog oblika u vertikalu kravate. U performansu sudjelovala je skupina žena i muškaraca.

Nakon izvedbe performansa, oko 12.15 sati počeo je već tradicionalni atraktivni ceremonijal postrojavanja i smjene straže pripadnika Počasne satnije Kravat pukovnije. S njima kao domaćinima ovog programa, koji se već četiri godine izvodi zahvaljujući sponzorstvu Turističke zajednice grada Zagreba i Grada Zagreba, ove su godine po prvi put nastupali pripadnici povijesnih postrojbi: Husari Grada Bjelovara, Husari Grada Karlovca, Turopoljski banderij te pripadnici Počasno zaštitne bojne Hrvatske vojske, ukupno čak 20 konjanika i 30 pješaka, među kojima su po prvi puta i dvije žene! Oni su u 12.15 sati krenuli od Kamenitih vrata, oko 12.20 sati bili postrojeni se na Trgu sv. Marka, te je zapovjednik Kravat pukovnije Željko Matejčić podnosio svečani prijavak potpredsjedniku Hrvatskoga sabora g. Miloradu Batiniću, koji je izvršio pregled postroja. Nakon ceremonije postavljanja stražara kod vrata crkve Sv. Marka, ova vojnička povorka konjanika i vojnika pješaka, po svojoj brojnosti izvanredna, gotovo povijesna rijetkost na ulicama Zagreba, nastavila je svoj program s ceremonijom smjene straže i mimohoda u užem središtu grada.

 

Nakon ceremonije na Markovu trgu u 13,30 sati se održao se svečani koktel za uzvanike u palači Dverce gdje je rubac iz preformansa – kravata svečano predan gradonačelniku Grada Zagreba Milanu Bandiću, koji je ujedno i domaćin koktela.

 

Svečano obilježavanje Dana kravate u Puli ove godine posebno se odvija u znaku desete obljetnice instalacije „Kravate oko Arene“. U Muzeju suvremene umjetnosti Istre otvorila se međunarodna izložba „Izazov kravate“. Izložba je pokrenuta 2004. godine,  u suorganizaciji AC i Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH. Ovaj jedinstveni projekt dosad je predstavljen u desetak zemalja, a u fundusu izložbe s oko 150 radova zastupljeni su autori dvadesetak nacija, iz raznih dijelova svijeta. Na konferenciji za novinare, autor „Kravate oko Arene“ Marijan Bušić svezao jekravatu oko mini-amfiteatra na Maketi grada Pule,simbolično evocirajući vezanje mega-kravate oko Arene prije 10 godina.

U Hrvatskoj je obilježavanje Dana kravate sve popularnije osobito u školskim i predškolskim ustanovama. Ove godine Dan kravate po prvi puta obilježava se posebnom manifestacijom u Osnovnoj školi „Manuš“ u Splitu, a prigodni programi održavaju se i u Gimnaziji u Novoj Gradiški te u Obrtničkoj školiu Bjelovaru.Popularnosti Dana kravate u Hrvatskoj i svijetu i dalje bitno doprinose brojni mediji. Na HTV-u, u emisiji „TV kalendar“ emitirati će se tog dana poseban prilog o hrvatskom podrijetlu kravate, a na 3. programu prikazat će se 20 – minutni dokumentarni film o Kravat pukovniji.

Znakovito je također da su ove godine pojedini visoki dužnosnici Europske Unije, u događanjima prigodom ulaska RH u EU, u svojim izjavama potvrdili da Hrvatsku percipiraju kao Domovinu kravate.