U Zagrebu traje jedini hrvatski i europski festival posvećen kravati – Dani kravate

U Zagrebu traje jedini hrvatski i europski festival posvećen kravati  – Dani kravate – završnica 18. listopada, uz proslavu Svjetskog dana kravate na Europskom trgu 

Dani kravate, jedini hrvatski i europski festival posvećen fenomenu kravate započeo je 14. listopada u Zagrebu, a trajat će sve do 18. listopada, kada će se na zagrebačkom Europskom trgu proslaviti Svjetski dan kravate.

Festival je započeo u subotu s postavljanjem crvenih kravata na zagrebačke spomenike, a festival je u popodnevnim satima službeno otvorio gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, uz postrojavanje Kravat pukovnije, nastup zbora Zagrepčanke i dečki i prigodne svjetlosne projekcije na fontanama, na temu Zagreb – Prijestolnica kravate.

Prvi dan Festivala nastavio se na Opatovini, gdje su se brojni građani i turisti odlučili proveseliti u pivnicama Tolkiens’s House i Veliki Tolk u kojima se, uz obavezno odijevanje kravate, održao prvi zagrebački Kravata party.

U nedjelju, drugog dana festivala, na zagrebačkim je ulicama održan vojno-povijesni spektakl – točno u podne, na Trgu sv. Marka započela je Velika smjena straže Zdruga povijesnih postrojbi s kravatom. Veliku Smjenu straže  predvodila je Kravat pukovnija, a u njoj su sudjelovali brojni predstavnici povijesnih postrojbi: Počasna zaštitna bojna OS RH, Turopoljski banderij Plemenite Općine Turopoljske i Zrinska garda Čakovec. U sklopu svečane ceremonije Smjene straže, Željko Matejčić, zapovjednik Kravat pukovnije, predao je prijavak  izaslaniku predsjednika Vlade RH,  gospodinu Ivici Glasnoviću.

Nakon svečane ceremonije, povorka Zdruga povijesnih postrojbi s kravatom kretala se niz uži centar grada uz veliko zanimanje brojnih građana i turista, a spektakl je završio ispred zagrebačke Katedrale.

Festivalu Dani kravate ove se godine sa svojim aktivnostima pridružuju i brojne osnovne škole i vrtići širom Hrvatske koji će u tijeku ovoga tjedna održati prigodne radionice i izložbe na temu hrvatske kravate, a neke od njih će posjetiti i vojnici Kravat pukovnije i tako uveličati proslave.

Festival Dani kravate traje sve do srijede, 18. listopada kada će se održati posljednja ovosezonska Smjena straže Kravat pukovnije i na Europskom trgu u Zagrebu, s početkom u 17 sati, veliki središnji događaj proslave Svjetskog dana kravate, s predstavljanjem velike Europsko-hrvatske kravate – umjetničke instalacije Dinka Domaćinovića uz prigodni kulturno-umjetnički program. No, ni to nije sve, iako se terminski ne odvija u sklopu festivala, kao izdvojeni sadržaj festivala Dani kravate, početkom studenog, u Zagrebu će se također moći razgledati i zanimljiva izložba Hrvati, Francuzi i kravata koja će biti postavljena u Medijateci Francuskoga instituta u Zagrebu, u trajanju od 6. do 11. studenoga 2017., a koja svojim sadržajem naglašava 350. obljetnicu imenovanja kravate i 350. obljetnicu njenoga ulaska na velika vrata visoke mode.

Festival Dani kravate održava se u organizaciji neprofitne ustanove Academia Cravatica, pod pokroviteljstvom i uz podršku Grada Zagreba – ureda Gradonačelnika, Turističke zajednice Grada Zagreba, i Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

U festivalu Dani kravate sudjeluju i partneri Zagrebački holding koji će  na razini Grupe sudjelovati u Festivalu kravate sa sljedećim podružnicama: ZET, GSKG d.o.o., Gradska plinara Zagreb d.o.o., Hrvatski svjetski kongres koji se proslavi Svjetskog dana kravate pridružuju sa svojim podružnicama širom Europe i svijeta i hrvatski modni brend Croata.

Marijan Bušić, ravnatelj AC-a i Gradonačelnik Milan Bandić