Zdrug povijesnih postrojbi održao premijernu Veliku smjenu straže!

Počasna satnija Kravat pukovnije u nedjelju 16. listopada, okupila je brojne povijesne postrojbe u Veliku smjenu straže koja se održala na Trgu sv. Marka u Zagrebu – Prijestolnici kravate. U Velikoj smjeni straže, uz konjanike i vojnike Počasne satnije Kravat pukovnije na čelu sa Željkom Matejčićem, sudjelovali su pripadnici Počasno-zaštitne bojne Glavnog stožera Oružanih snaga RH i Zdrug povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske ujedinjeni u veličanstvenu Veliku smjenu straže.

 Spektaklu se pridružila i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin, kojoj je Željko Matejčić, zapovjednik Počasne satnije Kravat pukovnije na Trgu sv. Marka podnio prijavak.

Veliku smjenu straže organizirala je, uz podršku Turističke zajednice Grada Zagreba, neprofitna ustanova Academia Cravatica koja je 2008. godine pokrenula inicijativu da se 18. listopada svake godine u Hrvatskoj i svijetu svečano obilježava Dan kravate. Budući da potječe od Hrvata, Hrvatski sabor iskazao je kravati posebnu počast, proglasivši jednoglasno 2008. godine 18. listopada Danom kravate. Od tada se Dan kravate svake godine svečano obilježava u Hrvatskoj, Europi ali i u svijetu.

(Izvor: http://showbizz.20minuta.hr/)

 

(Izvor: Udruga veterana Domovinskog rata 150. brigade HV – https://www.facebook.com/uvdr150brhv/photos/?tab=album&album_id=1130871876967955){:}